dit weblog gaat over customer interaction, oftewel alles wat met klantcontact te maken heeft via kanalen als website, selfservice, e-mail, telefoon, chat, etc. waarbij contactcenters een centrale plaats innemen.

donderdag, november 03, 2005

customer interaction: Taalniveau van Medewerkers

Een goed taalniveau is de basis voor een goede agent. Indien hij/zij de taal niet voldoende beheerst, is verdere training op het gebied van productkennis, klantvriendelijkheid en logistiek (deels) wggegooid geld. Sinds kort zijn er toetsen spreekvaardigheid voor Engels en Spaans verkrijgbaar via het Centrum voor Innovatie van Opleidingen (www.cinop.nl). En volgend jaar zal ook een toets voor meting van de Nederlandse spreekvaardigheid op de markt verschijnen.De Spoken English Test (SET-10) is een gestandaardiseerde gesproken toets die Engelse luistervaardigheid en spreekvaardigheid in 10 minuten meet. De toets omvat een volledig geautomatiseerd assessment via de telefoon, is (dus) overal te doen en kan door grote groepen mensen gelijktijdig worden afgelegd. De automatische beoordeling is binnen enkele minuten via internet beschikbaar voor de toetsafnemer. De toets is in overeenstemming met andere Engelse toetsen en het Common European Framework (CEF). De telefonische toets is ook beschikbaar voor zakelijke contacten in het Spaans. Volgend jaar zal de Nederlandse toets beschikbaar zijn, waarmee call centers NT2 leerders op hun taalvaardigheid kunnen toetsen (CCM Online)

Aardig gegeven. Ik geloof ik zeker in. Je hoort medewerkers nadenken: "hoe zeg ik dit". Waar ik nog meer van overtuigd ben is dat een cursus luisteren ook geen overbodige luxe. Ook voor het afhandelen van e-mail geldt: als je niet kan lezen, kan je ook geen e-mail beantwoorden. (Jaap Jan)